16. hét, 2024. április 20. szombat. Köszöntjük Konrád, Tivadar nevű lakóinkat és látogatóinkat!

FŰTÉSSEL, MELEGVÍZ-SZOLGÁLTATÁSSAL, HŐMENNYISÉGMÉRŐK CSERÉJÉVEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt Tulajdonosok!
Meleg víz: Az elmúlt időszakban többször volt probléma a melegvíz-szolgáltatással (fürdési). Az okok a következők:
- Ki kellett cseréltetni egy gerincvezeték szakaszt csőlyukadás miatt.
- Ehhez 24 strangot ki kellett zárni. A függőleges csőszakaszokat nevezzük srtangoknak. Pl. a 1-10, 2-10, …7-10 lakások egy strangron vannak.
- Hogy a meleg víz gyorsan eljusson minden lakásba, a strangba beépített melegvíz-cső mellett van egy cirkulációs cső is a rendszerben. Minden lakás vízórájáig folyamatosan kering a meleg víz, tehát fürdés esetén csak addig jöhet hideg víz a melegvíz-csövön, amíg a lakásban lévő csőszakaszban lévő lehűlt vizet kieresztik.
- Kizárás után az egyes csőszakaszok visszaürülnek, ezért a bennük lévő lerakódások is összegyűlnek egy-egy pontra. Van szűrő a rendszerben, de egy visszaeresztésnél előbb ül meg bizonyos pontokon az üledék, mint ahogy eljut a szűrőig.
- Sajnos, a cirkulációs kör pedig lelevegősödik és a levegőt az üledékkel együtt a cirkulációs szivattyú nem tudja kinyomni a rendszerből.
- Az előbb említett problémák miatt minden egyes strangot át kellett mosatni. Külön nehézséget jelent, hogy 14 strang alsó pontja magántulajdonban lévő helyiségben van. A munka elvégzéséhez be kell jutnunk tárolókba, üzletekbe és irodákba. Ez nem egyszerű, mert volt olyan tulajdonos, aki egyéb elfoglaltsága miatt csak a kérésünk után két nappal tudott minket beengedni a tárolójába.
Fűtési problémák, fűtés működése:
- A házban két kazán van, ezek állítják elő a fűtési és a fürdési (HMV) meleg vizet.
- A kazánok időjárás-vezéreltek, tehát ha a kinti hőmérséklet magas, akkor a keringtetett fűtési meleg víz hőmérséklete alacsonyabb. Éjszaka, este a levegő lehűlését folyamatosan figyeli a rendszer és emeli a fűtési meleg víz hőmérsékletét.
- A lakásokban a fűtést két módon lehet szabályozni:
a. A radiátorokon lévő termofejekkel. Hármas fokozaton kb. 20 foknál kapcsol ki.
b. Termosztáttal. A termosztát a lakásba bemenő fűtési csőbe beépített zselés termofejet vezérli. A termofej alatt lévő zónaszelep úgy működik, mint egy villanykapcsoló. Ha a termosztáton a láng jel látható, akkor bekapcsolja a zónaszelepet, tehát megnyitja a csőben lévő víznek az útját. Ha a termosztáton láng jel nincs, akkor pedig elzárja a zónaszelepen keresztül a fűtési víz útját.
Fontos: A termosztátok elemmel működnek és csak a kiadott vezérlésükön keresztül kap a termofej 230 voltot. Ennek a kismegszakítója a bejárati ajtó felett lévő elosztóban található.
Hibalehetőségek:
- Lemerült az elem a termosztátban.
- A termosztát kiad 230 voltot, de a zselés termofej nem működik. Fűtés nincs. Szakemberrel meg kell vizsgáltatni a termofejet, lehet, hogy cserélni kell.
- A termosztát kiad 230 voltot, a termofej működik és a termofej előtti (a gerinchez tartozó) csőszakasz is hideg. Ebben az esetben hívni kell a közös képviselőt.
- A termosztát lekapcsolja a termofejet, a lakás hőmérséklete elérte a kívántat, de a radiátorok továbbra is fűtenek. A termofej és zónaszelep között nincs tökéletes kapcsolat. A zselés termofej nem tudja eléggé benyomni a zónaszelepet. Meg kel nézni a műanyag távtartót, vagy, hogy jól van-e felpattintva a termofej. Végső esetben szakembert kell hívni.
Hőmennyiségmérők cseréje:
- A hőmennyiségmérők cseréjét, tisztítását eddig 120 lakásban elvégezték.
- A cserével nem befolyásolják a fűtést, a szakemberek csak elzárják a lakásba bemenő két csövön lévő csapokat. A zselés termofejhez és zónaszelephez nem nyúlnak.
- Eddig olyan fűtést befolyásoló hiba fordult elő, hogy az óracsere után a hőmennyiségmérő alatt lévő szelepet elfelejtették kinyitni, ezért nem volt egy-két lakásban fűtés.
Összefoglalva:
Fontos, hogy fűtésével kapcsolatban bármilyen probléma esetén az előbb felsoroltak alapján járjon el.
Fürdési meleg víz probléma esetén, ha csak több perc elteltével jön a meleg víz, vagy még akkor sem, akkor írásban (e-mail címre: info [kukac] besting [dot] hu ) vagy telefonon ezt jelezze a közös képviselőnek. Eddig mindig segítettünk, intézkedtünk. Kérem, ne a yahoo-s fórumra írjon, mert azt ritkán olvassuk és a problémával kapcsolatos információ késve jut el hozzánk.
Tisztelettel: Lentovits István
2013.11.09.

A mellékelt fájl megtekintéséhez be kell lépnie