33. hét, 2022. augusztus 19. péntek. Köszöntjük Huba nevű lakóinkat és látogatóinkat!

Gyakran Ismételt Kérdések

A weboldal működése

Első belépéshez a saját lakásunk számát kell beírni. A jelszót pedig kérje a közös képviselőtől, akinek elérhetőségét a "Kapcsolat" menüben találja meg.

Miután először belépett, biztonsági okokból javasoljuk, hogy változtassa meg a jelszavát!

Miután belépett az oldalra, a megjelenő menüben a "Saját adatok" linkre kattintva láthatja a részletes egyenleg kimutatását.

A Dokumentumtár tartalmához csak belépés után lehet hozzáférni.

Belépés után a megjelenő "Hibabejelentés" menüre kattintva a megfelelő adatokat kitöltve tudja értesíteni az üzemeltetőt a fennálló problémáról.

Ha már lépett be valaha az oldalba, és jelszót is adott meg, akkor a Bejelentkezés doboz "Új jelszó igénylése" linkjére kattintva, adja meg a lakásának számát.
Ezek után rövidesen kapni fog egy emailt, amiben le vannak írva a további teendők.

FONTOS! A belépési neve mindenkinek a lakásának száma!

A társasház általános működése

A társasházban előírt Házirenden túl, a szervezeti és működési szabályzat részletesen meghatározza a közgyűlés, a közös képviselő és a számvizsgáló tagok feladatait, kötelezettségeit valamint a jogait. A Társasház működésének szabályait, a Társasház egyéni arculatára formálva, a törvény rendelkezéseinek figyelembevételével ajánlatos elkészíteni.

Közgyűlés döntésével, bármikor.

Közös épületrészek, területek és helyiségek használatának részletes szabályait, a lakásokban zajjal járó munkák és más tevékenységek időtartamát. Igény szerint a Házirendben rögzíthető az állattartás, a takarítás vagy akár a kertkarbantartás szabályai.

25 lakás feletti társasházak esetében kötelező!

A számvizsgáló elsődleges feladata, a közös képviselő tevékenységének, illetve a Társasház pénzforgalmának ellenőrzése. További feladatait az SZMSZ-ben foglaltak határozzák meg.

Szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal, legkésőbb május 31.-ig.

Döntésképes a közgyűlés abban az esetben, ha a tulajdonosok összes tulajdoni hányadának több mint a fele jelen van. Jelenlét hiányában, a megismételt közgyűlés ugyanakkor már nincs tekintettel a résztvevők tulajdoni hányadára, így függetlenül attól hányan jelentek meg, a közgyűlés döntésképes lehet.

Szavazati arány = tulajdoni hányad.

A lakások tulajdonosai. Távollét esetén, az írásban meghatalmazottak.

Fizetési kötelezettségek

Az eladó és a vevő közötti megegyezés szerint, ugyanakkor bevált gyakorlat, hogy a tárgyhavi kötelezettség azé, aki a tárgyhó első napján tulajdonosa az ingatlannak.

Adás-vétel esetén különösen ajánlatos a régi tulajdonostól „nullás” igazolást kérni, melyben a közös képviselő igazolja, hogy az eladónak közös költség hátraléka, tartozása nincs. Ennek elmulasztása esetén, a régi tulajdonos által hátrahagyott, ki nem fizetett közös és egyéb költségek az új tulajdonost terhelik.

Közgyűlési határozat alapján a 3 hónapot meghaladó tartozás esetén kamat kerül felszámításra, ill. jelzálogjog bejegyzésre is sor kerülhet a Társasház javára.

Társasházakra a sortartásos kezesség szabályai vonatkoznak. Vagyis, az adósság rendezéséig, az érintett Társasháznak kötelessége a meglévő vagyonból, a költségeket finanszíroznia, megelőlegeznie